Laatste Nieuws

Leergang Brandweerchauffeur/Voertuigbediener Sint Maarten

02 juni 2017

Nadat de BOGO in november 2016 de leergang Brandweerchauffeur/Voertuigbediener heeft verzorgd op Bonaire, onderdeel van de BES-eilanden, was het in maart 2017 de beurt aan Sint Maarten.

Sint Maarten is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het bestaat uit het zuidelijk deel van het Caribische eiland Sint Maarten. Het noordelijke deel van het eiland hoort als Collectivité de Saint-Martin bij Frankrijk.

De gecombineerde leergang Brandweerchauffeur/Voertuigbediener heeft de BOGO in samenwerking met het IFV speciaal ontwikkeld voor de eilanden gelegen in het Caribisch gebied. In deze leergang worden de modules brandweerchauffeur en voertuigbediener in één keer aangeboden.

Na aankomst heb ik overleg gehad met de lokale instructeurs en hebben we de lescyclus doorgenomen. Vanwege de beperkte middelen waar men op Sint Maarten mee werkt, konden we voor deze leergang niet over de 2 benodigde tankautospuiten beschikken. Mede dankzij Mac Nack, een geweldige lokale instructeur, is er een oplossing bedacht. De plaatselijke ladderauto/hoogwerker, die is voorzien van een pomp met een 500 liter tank, kon als tankautospuit worden ingezet.

Alle cursisten zijn gestart met de theorie voor brandweerchauffeur gevolgd door het online examen, waarvoor ze allen zijn geslaagd. Daarna volgde de theorie voor voertuigbediener afgewisseld met praktijklessen. Deze praktijklessen vonden plaats naast de landingsbaan van het vliegveld. Het was een bijzondere ervaring om te oefenen terwijl de vliegtuigen 50 m verderop opstegen en landden.

Brandkranen zijn schaars op Sint Maarten. Bovendien zijn ze gevoelig voor waterslag waardoor de buizen onder de grond uit elkaar gaan. Er wordt in eerste instantie veelal gebruik gemaakt van regenwaterputten. Als deze putten leegraken, moet er zeewater gebruikt worden. Dit heeft natuurlijk als groot nadeel dat de pompen aan het einde van de dag grondig gespoeld dienen te worden.

Na de 3e week vond het online examen voertuigbediener plaats. 80% van de cursisten is de 1e keer geslaagd en 20% na een herexamen. In week 4 vond het praktijkexamen plaats, waarvoor alle kandidaten wel in één keer geslaagd zijn. Al met al een goed resultaat mede dankzij de lokale instructeurs. Ik heb veel respect gekregen voor de instructeurs van Sint Maarten die zich voor 200% inzetten terwijl ze met beperkte middelen moeten werken.

Het was een mooie ervaring om op Sint Maarten les te mogen geven voor de BOGO. De ontvangst en de verzorging waren goed geregeld en ik heb prettig samengewerkt met zeer leergierige instructeurs en kandidaten.

Theo van den Poll
  • De Netelhorst 17 8051 KE Hattem Tel: (038) 4250380