Laatste Nieuws

25-jarige vriendschap door BOGO-opleiding

01 augustus 2017

Foto reünie

Stichting Brandweeropleidingen BOGO bestaat in de huidige vorm al ruim zestien jaar. Wat velen niet weten, is dat de BOGO eigenlijk al veel langer bestaat. Voordat de BOGO in de huidige vorm is opgericht was de BOGO een samenwerkingsverband/administratiekantoor voor de brandweeropleidingen van Gelderland en Overijssel.

Onlangs zijn wij in contact gekomen met de heer Junte, een cursist van de ‘oude’ BOGO. Hij en zijn mede-cursisten van de opleiding Onderbrandmeester uit 1989, hebben 25 jaar na de opleiding nog steeds jaarlijks contact. De heer Junte is commandant geweest van de brandweer op het Artillerie Schietkamp (ASK). Hij vertelt dat één van de oud-cursisten jaarlijks in juni een leuke avond of dag organiseert. Deze bijeenkomst bestaat meestal uit een educatief moment met aansluitend een diner.


Hoe komt het dat door een opleiding zo’n lange vriendschap tussen cursisten is ontstaan?
De heer Junte vertelt dat de sfeer en de chemie tussen de cursisten tijdens de opleiding al meteen goed was. Deze band werd bekrachtigd, doordat de cursisten de praktijklessen zelf organiseerden in hun eigen werkgebied. Iedereen had ook weer andere mogelijkheden op zijn of haar eigen locatie. Hierdoor werkten ze met verschillende zelfgemaakte scenario’s en iedere keer met ander materiaal. Door deze verantwoordelijkheid en zelfstandigheid bij de cursisten te leggen, werd de groepsband erg hecht.


Iedereen vond het aan het einde van de opleiding jammer om elkaar niet meer te ontmoeten. Men had al zoveel met elkaar meegemaakt en gedeeld. Dit is voortgezet in een jaarlijkse ontmoeting. Vandaar dat de vriendschap van deze cursusgroep al 25 jaar duurt.


Op woensdag 7 juni jl. heeft de groep een bezoek gebracht aan Huis Schouwenburg, een historische buitenplaats. Daarna hebben de deelnemers heerlijk gegeten op de brandweerkazerne in Elburg. Waar ze volgend jaar naar toegaan weten ze nog niet, maar de datum staat alvast bij iedereen in de agenda genoteerd!!


  • De Netelhorst 17 8051 KE Hattem Tel: (038) 4250380